Насловна Актуелно Информатор Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске
Информатор Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске

Информатор Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске

0
0

Оснивачка скупштина Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске одржана је 21. марта 2009. у Скупштини општине Нови Београд. Тада је уз оснивачке акте усвојен и Програм активности.
Асоцијација је представљала наставак раније започетих активности које су се реализовале преко Координације избјегличких удружења која је дјеловала још од 2000 године. Више од 30 избјегличких и других завичајних удружења приступило је Асоцијацији која је преузела раније догово-
рене основне задатке Координације, а то су:
– Активности из програма наведеног у Non-peperu који је усвојила Влада Србије почетком 2009. године и с којим је упознато око 80 држава у свијету. Овај докуменат је прихваћен као платформа у дјеловању Асоцијације, јер је проистекао из наших закључака који су усвојени акламацијом приликом одржавања неколико илинданских крајишких сабора, поводом обиљежавања сјећања на жртве „Олује“.
– Праћење закључака двије министарске конференције које су одржане 25. марта 2010. и 7. новембра 2011. године и на резултате тих конференцијa. Очекивали смо да се на овим конференцијама уваже наша права која су нам одузета у Хрватској. Умјесто тога уважене су наше потребе што је резултирало одржавањем тих скупова.
– Донаторске конференције која одржана у Сарајеву 24. априла
2012. године. На Донаторској конференцији је представљен Регионални програм, који је од суштинског интереса за избјеглице и расељена лица. Асоцијација је преко медија подржала организовање те Донаторске конференције која ће умногоме рјешавати потребе, али с њом нису ријешена наша одузета права. Зато ће и даље наша акција ићи према међународној заједници да се коначно усвоје акти који би гарантовали примјену одлуке Бечког уговора о
сукцесији (Анекс Г) како би се Србима вратила одузета имовина и станарска права као што је учињено у БиХ.
8 Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске – Асоцијација је подржала доношење Петиције избјегличких удружења с циљем да се скрене пажња ЕУ да прије него прими Хрватску у чланство Уније, мора је присилити да избјеглим и прогнаним Србима врати основна људска и грађанска права. На овом програму је дошло до приближавања ставова са Коалицијом избјегличких удружења – која је напустила ранији концепт Програма стамбеног збрињавања и прихватила ставове Асоцијације по томе и другим
питањима.
– Након потписивања Коалиционог споразума 11. јануара 2012.
године између Коалиције избјегличких удружења и СНС, дошло
је изнова до прекида сарадње јер је заузет став да су удружења која дјелују у оквиру Асоцијације невладине и нестраначке организације чији Статут не дозвољава да се избјеглице баве политиком, а то им није дозвољено ни према Конвенцији УН. За све ово вријеме Асоцијација је остала на становишту да је ова проблематика изузетно сложена да би је могла ријешити само једна странка, већ се мора постићи консензус свих парламентарних странака и институција државе које се баве овом проблематиком. Свако удружење има своје програме рада, а Асоцијациjа се ангажује у активностима од заједничког интереса.
Нажалост, сви наши уложени напори нису дали жељене резултате.
Петиција није спријечила нашу намјеру да Хрватска прије него што постане чланица Европске уније испуни преузете обавезе из билатералних и међународних уговора.
Активности око локалних и парламентарних избора у Хрватској
нису такође испунили наша очекивања. Без обзира на промјену политичких структура у Републици Хрватској, однос према положају Срба није се промјенио. Они су и данас грађани другога реда.
Један од главних проблема који од самог почетка мучи избјегле и прогнане Србe из Хрватске била су насилно одузета станарска права.
За разлику од БиХ и других република бивше СФРЈ гдје су станови враћени или компензовани, то се није догодило само у Републици Хрватској. Програм стамбеног збрињавања који је донијела Хрватска представља социјалну категорију и не може бити супституција за одузета станарска права, која се морају вратити, или правично компензовати.
Асоцијација је дала свој допринос на обиљежавају значајних го-
дишњица из времена Другог свјетског рата, а посебно из Грађанског рата у Хрватској. У борби за истину чланице Асоцијације (Удружење Срба из Хрватске, СКД „Зора“ Книн-Београд; Завичајни клуб „Книнска крајина“, Удружење породица несталих и погинулих „Суза“, Удружење пензионера из Хрватске и друга удружења) дала су, како се оцијењује и
изван тих удружења, пун допринос.
Ове активности представљају садржај Информатора чија је намјера да потпуније информише не само јавност у Србији, него и међународну заједницу која је досад била индиферентна на све наше проблеме.
На крају, изражавамо захвалност свима онима који су нам у овом
тешком времену помогли да се одржимо, а првенствено Комесаријату за избјеглице и миграције Републике Србије без чије помоћи не би било ни овог – првог броја Информатора.

У Београду, на Светог Николу 2016. године

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *