Насловна Актуелно Супер образооване газде силиконске долине
Супер образооване газде силиконске долине

Супер образооване газде силиконске долине

0
0

Како светом и даље влада storytelling

Ево и једног занимљивог податка у вези истинског разумевања функционисања савремене (глобалне, пост-модерне, дигиталне, маркетиншке, комуникацијске,
корпорацијске…) цивилизације.

Супротно свим очекивањима, више од шездесет посто власника хај-тек фирми у „Силиконској долини“ су школовани на неком од факултета друштвених наука, а не из „Ај-Ти“ сектора!
Професори, а не инжењери. Зналци класичне митологије, философије, историје и гетеанских метода самоспознаје, а не компјутерски фрикови и аутистични техномани.

Тиме се, по ко зна који пут, доказује важност општег образовања (које нас учи целовитом погледу на ствари и свет око нас) и онога што се на Западу зове „хјуманитис“. И показује колико је глуп и несврсишодан пут „специјалистички устројених“ школа (од Шуваревог несрећног система реформи још из Титовог времена, па до данашњег „дуалног облика“ образовања), које унапред и заувек заглупљују надолазеће генерације неуких и тотално дезоријентисаних (м)ученика.

За данашњег елитног стручњака и у срцу компјутерске технологије (каква је „Силиконска долина“ на југу Залива Сан Франциско, где се налазе централе „Епла“, „Гугла“, „Фејсбука“…) важне су две ствари:
1) вештина „причања прича“ (којом се објашњавају и презентују идеје и пројекти, воде тимови и договара са партнерима и клијентима, и
2) познавање математике.

И, у малим транзиционим земљама, пуним неразумевања духовних основа великих западњачких друштвених система, влада наивна идеја да је ера „великих наратива“ заувек прошла. А није и никада неће.

Увек ће светом владати најуспешнији и највештији преносиоци и преводиоци древних митова и архајских, примординалних идеја.
Одувек било и биће.

Драгослав Бокан Српски књижевник, режисер, колумниста и публициста. Драгослав Бокан рођен је 15. фебруара 1961. године у Београду. После завршене гимназије, дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду и завршио постдипломске филозофске студије. Основао је групу „Бели орлови” 1990. године и био њен командант. Постаје један је од првих држављана Републике Српске. Писао је за часопис „Погледи”, био главни и одговорни уредник часописа „Нове идеје” и био кандидат на председничким изборима у Србији 1992. године као вођа странке „Српски отаџбински савез”.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *