Насловна Актуелно Удружење Срба из Хрватске – Београд
Удружење Срба из Хрватске – Београд

Удружење Срба из Хрватске – Београд

0
0

УДРУЖЕЊЕ СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ, БЕОГРАД
ASSOCIATION OF SERBS FROM CROATIA
Дечанска 8/IV, Тел/факс: 011 3231-994; PIB: 101987544
е-mil asocijacija.izbjeglica @gmail.com

 

У Београду је на Видовдан 1990. године основано Удружење Срба из Хрватске. Историја Удружења истовремено је и хроника дешавања и страдања српског народа на подручју авнојевске Хрватске. Готово сваки значајнији догађај наилазио је на реаговање Удружења које је улагало напоре да у сваком моменту пружи адекватну помоћ. У тим за Срба тешким временика  прва је редовно страдала истина па је главна задаћа  била и остала да се упозна домаћа и свјетска јавност са новим страдањем српског народа у Хрватској.

На иницијативу Удружења основан је Комесеријат за избјеглице и Министарство за Србе изван Србије, институције које су наставиле да се баве избјегличком проблематиком.

Удружење је од свог оснивања улагало напоре на очувању културних посебности и идентитета с намјером да се  на културном плану те посебности што дуже очувају.  Посебно је присутна брига за споменичку баштину која није  адекватно заштићена и пријети опасност од њене даљње девастације и пропадања. Приоритетан задатак у овом моменту је евиденција и документација културног блага српске провенијенције које се налази на подручју Републике Хрватске.

Удружење обиљежава све значајније датуме који су везани за страдање Срба за вријеме посљедњег грађанског рата у Хрватској. Да би се јавност упознала са чињеницама Удружење је покренуло едицију  „Грађански рат у Хрватској 1991-1995“. До сада је објављено дванаест бројева зборника са радовима не само научних радника него и самих учесника тих догађаја што едицији даје документарни значај.

Организација изложби са разном тематиком је приоритетан задатак.Традиционално се организује Крајишки ликовни салон као једина културна манифестација која је преживјела ратно страдање и прогон Срба из Хрватске. Циљ Удружења  је да се информише  и домицилно становништо са културним вредностима које су собом донијели избјегли и прогнани Срби из Хрватске.

Преко традиционалне манифестације „Дани Крајишке културе чувамо фолклор, обичаје и традицију завичаја. У том правцу Удружење Срба из Хрватске координира активности културно умјетничких друштава која су основана у избјеглиштву и дјелују у оквиру Завичајних удружења. Удружење се укључило као суорганизатор већ традиционалне манифестације „Дани културе Срба у Хрватској“ у организацији СКД „Просвјета“која се сваке године организује  у Хрватској.

За ових 26 година од свог оснивања Удружење Срба из Хрватске потврдило је своју оправданост кроз конструктивну сарадњу са свим институцијама у Србији  које дјелују на помоћи избјеглим и прогнаним Србима из Хрватске  било да је у питању интеграција или повратак у стари завичај.

Генерални секретар Удружења

Милојко Будимир, проф.

У Београду, јануар 2017.

 

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *